5. CASTELUL ANTIC „CASTRA MARTIS“
Castelul antic „Castra Martis“ este construit pe panta abruptă sudică, deasupra defileului râului Voinishka la sfârșitul secolului ІІІ – începutul secolului ІV, ca o parte a Limesului Dunărean. Acesta ocupă o poziție cheie la apărarea drumului roman de la Bononia spre Singidunum (Belgrad).
Castra Martis joacă un rol important la apărarea frontierei în secolele IV-VI. A fost distrus la invaziile triburilor goților la sfârșitul secolului IV și la atacurile hunilor din prima jumătate a secolului V.
Cetatea este compusă din două părți: o mică fortificație pătrată (quadriburg), cu dimensiuni 40x40 m, cu turnuri rotunde mari cu diametru de 12.5 m, în colțuri și castel cu formă de patrulater neregulat. Cetatea este situată pe o suprafață de 1.55 ha. Accesul la castel se face numai din partea sudică, unde este situată și poarta. Probabil la sfârșitul secolului IV, apărarea porții a fost consolidată prin construirea unui zid suplimentar mai îngust. În partea de Nord-Vest sunt descoperite fundațiile unei băi romane.
Quadriburgul este destul de bine păstrat și complet descoperit. Zidurile sale fortificate, construite din centuri de trei rânduri de piatră și cărămizi, au grosimea de 2.2 m și înălțimea de 2 m peste nivelul pardoselilor, iar turnul de Sud-Est se ridică la înălțimea de 16.3 m.
ȘTIAȚI CĂ ...
După cronicarului bizantin Procopii, Castra Martis este una dintre cetățile restaurate complet în timpul împăratului Iustinian cel Mare /527-565/.