3. ORAȘUL ANTIC „RATIARIA“
Orașul antic Ratiaria este cel mai important centru roman din Bulgaria de Nord – Vest.
Orașul a apărut în cea de-a două jumătate a secolului I în legătură cu consolidarea Limesului de-a lungul Dunării de Jos și organizarea flotei Dunărene.
După războaiele dacice de la începutul secolului al II-lea, împăratul Traian atribuie orașului Ratiaria rangul de colonie. Acest statut conferă orașului dreptul la autonomie, iar cetățenilor săi le revine dreptul de a fi cetățeni romani cu drepturi depline. În secolele ІІ-ІІІ, orașul organizat după model italic, înregistrează înflorirea sa, transformându-se într-un mare centru comercial și meșteșugăresc. Există ateliere de decorare arhitecturală, sculptură obiecte funerare și de manufactură bijuterii. În secolul III Ratiaria devine capitala al provinciei Dacia Dunăreană, cu prezența semnificativă de trupe militare de bază.
În oraș se află unul din atelierele de stat pentru manufacturarea armelor. Monumentele arheologice atestă existența unui centru de arte impresionant. „Ratiaria romana cândva impunătoare și celebră”, după cuvintele lui Felix Canitz, există până în anul 586, când este cucerită și distrusă de avari.
Probabil Ratiaria este cel mai frumos oraș roman, dar deocamdată insuficient studiat, din cadrul Limesului Dunării de Jos.
ȘTIAȚI CĂ ...
Denumirea Ratiaria provine de la denumirea unui tip de nave (ratis în latină), folosite în perioada Evului Mediu. Denumirea însăși determină importanța sa inițială pentru navigarea pe fluviul Dunăre și pentru traversarea fluviului.
Rămășițe de la reședința conducătorului militar al provinciei romane Dacia Dunăreană.